Het kind in het kokende bad

kind in bad

Het verhaal

In het oude Myra, in het begin van de 4e eeuw n.c., is de bisschop overleden. Een nieuwe bisschop wordt aangesteld,  namelijk Nikolaas. Op de dag van de plechtigheid van de inwijding tot bisschop liep de hele stad uit om Nikolaas als bisschop te aanschouwen.

Zo ook een moeder die haar baby in bad had gedaan. Om het water niet koud te laten worden had ze de ketel waar het in kind in zat boven het vuur gehangen. Terwijl het jongetje heerlijk in het water zat te spelen bedacht de moeder dat Nikolaas ingewijd zou worden. Vlug rende ze naar buiten om de inwijding mee te kunnen maken, immers had ze horen vertellen over de nieuwe bisschop Nikolaas. De vriendelijke Nikolaas zou de hand van een oude vrouw genezen hebben. Ook hielp hij de armen (zo gaf hij de bezittingen van zijn vermogende ouders aan de armen na hun overlijden).

Na uren wachten kwam Nikolaas eindelijk naar buiten om zich aan het volk te tonen. Op dat moment bedacht de vrouw haar dat haar kind nog in het water in de ketel boven het vuur aan het baden was. Al gillend “Mijn kind… mijn kind… het bad staat nog op het vuur” rende de vrouw naar huis.

Eenmaal thuis gekomen was ze bang voor wat ze zou aantreffen. Wonderwel hoorde ze haar jongetje krijsen en zag ze hem spelen in het bad. Nergens was een brandplekje te bekennen, ondanks dat het water aan het koken was.

De vrouw bedankte god dat de nieuwe bisschip Nikolaas haar baby had gespaard. Zijn eerste wonder als bisschop.