Zwitserland

In Zwitserland wordt het Sint Nicolaas feest op 6 december gevierd en staat Sint Nicolaas bekend onder de namen Sankt Nikolaus, Klaus, Chlaus en Samichlaus. De begeleider in Zwitserland is door het gehele land Schmutzli. In het Franstalige deel van Zwitserland heet Sint Nicolaas Saint Nicolas en zijn begeleider Pere Fouettard.

Een speciale viering vinden we o.a. in het Franstalige Cologny. Ook in Lenzburg is er een speciale viering, namelijk Chlaus-Chlöpfen. Hier staan witte en zwarte figuren centraal. Andere bijzondere vieringen zijn het Chlausejagen in Seetal en Hallwil. Sint Nicolaas komt tijdens het nieuwjaar voor in Wallis tijdens Neujahrsänger von St. Niklaus. Er zijn ook plaatsen met de traditie Sint Klazen zoals in Kagiswill.

Sankt Nikolaus

Sint Nicolaas heeft in Zwitserland hoofdzakelijk Schmutzli als zijn begeleider. Soms zie je ook een engel naast Sint Nicolaas. In diverse regio’s zijn andere begeleiders zoals Pere Fouettard in het Franstalige gedeelte van Zwitersland. Door op een foto te klikken krijg je meer informatie over de begeleider.

    

Engel                                        Schmutzli

 

De Sint komt overal