Pere Fouettard

Pere Fouettard komt voor als begeleider van Sint Nicolaas in Frankrijk en het zuiden van België. Ook in Luxemburg treffen we de naam Pere Fouettard aan. De naam betekend de ranselende vader, vader geselaar of de zweepvader. Pere Fouettard geeft stukjes kool aan stoute kinderen of geselt ze. Sint Nicolaas geeft cadeautjes aan de lieve kinderen.

Hij heeft een onguur gezicht, ook wel zwart, met een vaak een lange baard. Hij draagt vaak een gesel, stok, zweep, staf of roede.

De reden dat Pere Fouettard vaak zwart is komt door het roet uit de schoorsteen. Ook wordt er verteld dat hij geboren is uit een verbrande afbeelding. In nog andere versies is Pere Fouettard identiek aan Zwarte Piet.

Het bekendste verhaal over de herkomst van Pere Fouettard dateert uit 1150.  Het verhaal verteld dat een slager drie kinderen ontvoert en inpekelt waarna Sint Nicolaas langskomt om deze te bevrijden. Een overeenkomst met de legende van Sint Nicolaas en de drie jongens.

Een ander vermeld dat er een afbeelding van keizer Karel V werd verbrand tijdens de oorlog in Metz in 1552. Leerlooiers maakten een grotesk karakter gewapend met een zweep in kettingen. Na de oorlog versmolt de afbeelding van Karel V en het karakter van de leerlooiers in Pere Fouettard. De bevreiding van Metz en de verbranding van de afbeelding vielen samen op Sint Nicolaas. Hierdoor werd Pere Fouettard de slechte tegenspeler van Sint Nicoalaas.

De legende van Sint Nicolaas en Pere Fouettard. (klik op voorgaande tekst om het filmpje te bekijken)

Pere Fouettard komt voor vanaf het Oosten van Parijs tot in het zuiden van Belië. Door op de landkaart te klikken kom je op een landkaart terecht waarop filmpjes te zien zijn van Sint Nicolaas vieringen. De letter P geeft plaatsen aan waar Pere Fouettard voorkomt en waar een filmpje te bekijken is.

 

Kenmerken

     

Roe/gard                               Zak/korf/mand

Zwart schmink

     

Foto’s Pere Fouettard    Frankrijk